TINGGG!

❤ FOLLOWERZ ❤

Monday, 8 September 2014

{RESEPI} KEREPEK JEJARI KETAM @ CRISPY CRABSTICK

 
 
8 September 2014 | Cite raya hari tu yg dah basi...saya buat kerepek ni. Takde dlm plan sebenarnya sbb plan asal just nak buat Popia Nestum dengan Popia Seaweed jer.. tp yg dibuat ialah Popia Nestum dan Popia Udang Kering (buat sendiri). Popia Seaweed ntah kemana sbb dah malas nak cari seaweed. Pastu 3-4 hari nak balik raya tu, saya clearkan lam esbok sbb nak cuti balik Kelantan agak lama, terjumpa crabstick ni yg x makan lagi.  Terus dengan semangatnya buat kerepek ni. Resepi asal saya ambik dari kak Dayang Jamayah, org Sarawak yg skrg menetap kat Brunei. Banyak hasil2 masakan dia upload lam Fb dia. Tak kedekut ilmu orangnya. Semoga diberkati Allah SWT selalu. Resepi seperti berikut. Senang jer..budak darjah 3 pun blh buat ni sambil dorg tgk kartun kat TV....hehehe
 

 

KEREPEK JEJARI KETAM @ CRISPY CRABSTICK
Resepi Asal : [ Kak Jamayah Bujang]

BAHAN-BAHAN:
 
  1. Sebungkus Crabstick - dicarik halus2. Kalau rajin pegi jemur dulu bagi kering.
  2. Setengah peket serbuk kari - optional
  3. Serbuk Lada Putih
  4. Minyak untuk menggoreng
  5. Daun kari secukupnya
 
CARA-CARA:
 
  1. Carikkan Crabstick halus2.
  2. Gaul Crabstick bersama serbuk kari, lada sulah dan daun kari. Kalau rajin & byk masa terluang, boleh jemur dulu. 
  3. Goreng Crabstick dalam minyak yang sederhana apinya sampai kekuningan.
  4.  Toskan dan simpan dalam bekas kedap udara sesudah sejuk.
 
Resepi ni paling mudah sebab x perlu mengayak tepung dan kecah2kan dapur. Selamat Mencuba. 

23 comments :

  1. Tak perlu gula garam? Senang! Sini pun ada crabstick yg tak abis2 nk mkn..boleh la cuba kan...rupa mcm maruku...ranggup ke tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. SIS NADIA RASHID >> ha ahh..x perlu sbb crabstick tu dah ade rasa masin2 skit tp klu nak bubuh jugak, pon boleyyy...sikit jer laa..kang meter naikk..hahaha... mmg rangup tp kene carik halus2 la..klu kasar2, agak liat sikit... api kene sederhana..hehe selamat mencubaaaa :)

      Delete
  2. Replies
    1. SIS SWEET TOOTH >> yer..mmg senang..sambil tgk tv leh carik2 crabstick..heheheh

      Delete
  3. wahhh..boleh cuba nanti ni... senang dan mudah nak buat kan... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. SIS ATIEYUSOF >>> haa...try laa nnt...budak2 insyaallah suke.. mak2 zaman skrg kompem sume nak buat yg senang2 jer..eklekekeke...jimat masa..heheh

      Delete
    2. haha..tu lah pasal..klu boleh semua nak masak makanan paling simple & cepat..:)

      Delete
    3. Kann..tau tak per..yg penting..buat sendiri lg puas ati..hehehe

      Delete
  4. Kalau x jemur pon ranggup jgak kn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. SIS YAN BEE LEPAT >>> blh jer sis...hihihi

      Delete
  5. Kalau x jemur pon ranggup jgak kn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ahh..tp kene lame sket gorengnyer..dgn api slow yer.. :)

      Delete
  6. Macam sedap jer.. Nak try laaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. SIS ZIELA >>> sedapp..simple dan x leceh nak buat..heheh

      Delete
  7. Assalam. awk pakai crabstick jenama ape ye? Tq in advance. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wlkmslm Sis,..
      apa2 jenama pun ok..saya dah x ingat jenama apa beli aritu.. biasa main amek & terus bayo jer kat kedai tu... hehehe

      Delete
  8. jemur tuh before perap crabstick dgn rempah2 tuh yee

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas perap dengan rempah2 tu, blh la jemur.. :)

      Delete
  9. kalau jemur tuh before perapkn crabstick dgn rempah2 tuh yew

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas perap dengan rempah2 tu, blh la jemur.. :)

      Delete
  10. klau jemur tuh before perapkn dgn rempah2 lah yee

    ReplyDelete
  11. nape masa goreng...melekat lak...antara satu sama lain...
    salah step ke...huuuu huuu..
    Mohon bantuan..Cik Guru..

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa goreng tu saya masuk sikit2 & lerai2kan supaya x melekat. Pastu x blh masuk byk sangat sekali goreng.. try & error jugak time tu.. bln posa ni blh la start buat ek..hihi

      Delete

❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ KLIK OLDER POSTS ❤

❤ VISITORS

Flag Counter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...