-masukkan sardin..grg sampai agak kering. masukkan air asam jawa, garam n aji. last sekali masuk kuah sardin td. ketepikan.
cara membuat:
1)sapu loyang 8x8 dgn sedikit butter. (kenapa 8x8?? sbb 8x8 tu ngam2 ngan saiz semekut crackers tu. x payah patah2 dah..) :p
2) celup2 biskut crackers tu dlm susu cair yg dah dipanaskan dengan sedikit butter (dlm 1 sudu jer)
3) susun dlm loyang, kemudian bubuh bahan inti di atas, buat sederhana tebal intinya.
4) tabur bawang goreng, daun bawang + daun sup + bawang besar yg didadu + cili merah & hijau yg dihiris2 tadi.
5) tuang sedikit2 telur yg dipukul tadi, guna sudu yer.. x yah tuang semua.. utk kasik dia lekat2 inti lam tu jer.
6- ulang proses (2) di atas sampai habis. sama ada nak tutup lapisan atas / last sekali dgn biskut yg dicelup tadi or biarkan dengan taburan bawang2 & daun2 di atas. ikut citarasa memasing.
7- Kukus sehingga masak lebih kurang dalam sejam.
Pilihan sendiri:
Saya prefer lepas kukus, sejukkan kejap then bakar pada suhu 170"C darjah selama 40-45 minit terpulang pada tahap keinginan memasing sama ada nak agak kering or agak lembab sikit.
Lagi gambar2 yg berkaitan.........
so far rasanya ni Murtabak Sardin Crackers yg perfect saya buat sbb x berlubang2 SANGAT
& agak padat compare dengan yg dulu2 tu...
Itu pun sebab dibuat dengan penuh kesabaran
tp .......
incek hubby plak yg x sabar sbb asik2 tanye bila nak siap. adesssss...
bekas hijau tu bekal saya, utk bekpes & lunch..
yg pink tu bekal incek hubby, utk letak2 kat opis dia..
selamat mencuba..!!!!!!!!!!!!!!!
pstttttt : asal2 entry ini ditaip melalui "bopren" baru pemberian sempena anniversary ke-6 oleh en. hubby tp sbrnya kenikmatan berblog or BW still lebih membahagiakan jiwa & raga melalui PC. Saya TIDAK menyesal untuk TIDAK memilih En. Note sebagai bopren baru... hehehe ;)
0 Comments
❤ KORANG SANGAT SHUWEET KALAU MENAIP DENGAN PERKATAAN SOPAN ❤